Historie

Die Lageländer is geboren uit Harmonie Amor Musae uit Prinsenbeek in januari 1966. In de beginjaren speelden ze eenvoudige marsen, polka’s en walsen. Begin jaren ’70  van de vorige eeuw kwam Ernst Mosch met zijn beroemde Egerländer Musikanten enkele optredens verzorgen in de regio. Vanaf dat moment werd Egerländermuziek ontzettend populair.

Die Lageländer in de eerste jaren

Vele kapellen gingen – net als de Lageländer – deze  Boheemse muziek spelen die bekend staat onder de noemer “Egerländermuziek”. Er staan nog steeds muziekstukken van dit orkest op het repertoire. Ongeveer vijftien jaar geleden werd kennis gemaakt met de eerste Tsjechische orkesten die in Nederland  optraden. Dit was liefde op het eerste gezicht (gehoor) voor de Moravische muziek. Regelmatig werden optredens bezocht, cd’s gekocht en ook verscheen muziek uit Moravië op het repertoire.

Zwarte Woud 2004

In 1986 is op zeer grootse wijze het 20-jarig bestaan gevierd met o.a. een concert door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. In 1990 en 2000 heeft de kapel  Oostenrijk bezocht om daar optredens te verzorgen. In 2004 is in de lente een concertreis gemaakt naar het Zwarte Woud.

 

Almabtrieb in Holzgau 2007

 

Het oudejaarsconcert van december 2005 stond in het teken van het 40 jarig bestaan van Die Lageländer. In september 2007 heeft de kapel in Holzgau, in het  Lechtal, de Almabtrieb met succes muzikaal opgeluisterd.